Soorten zwembaden

Welke types zwembaden bestaan er allemaal?

Geen twee zwembaden zijn gelijk. En dat is niet zo gek, want jouw persoonlijke wensen, noden, budget, situatie en omgeving zijn helemaal anders dan die van je buren, collega’s of vrienden. Elk type zwembad heeft dus specifieke eigenschappen en zijn eigen voordelen en nadelen. Maar wat is nu de beste optie voor jou? We overlopen hier de verschillende types en mogelijkheden.

Binnenzwembad vs. buitenzwembad

Binnenzwembad vs. buitenzwembad? De naam zegt het eigenlijk zelf al: een binnenzwembad is een zwembad dat zich binnen in je woning bevindt, terwijl een buitenzwembad in de open lucht geplaatst wordt.

Een binnenzwembad of overdekt zwembad heeft eigenlijk één heel belangrijk voordeel: zelfs wanneer het koud is of regent, wat wel eens durft te gebeuren in onze Belgische contreien, kan je zonder problemen nog een frisse duik in het water nemen. Seizoenen? Die doen er dan niet toe.

Maar tegelijk is het wel een pak duurder, omdat je rekening moet houden met extra kosten voor verwarming en onderhoud. En wanneer je vooral van waterpret en ontspannende momenten wil genieten tijdens de prachtige zomerdagen? Dan is een buitenzwembad natuurlijk de betere optie.
Plus, met een verwarmd buitenzwembad kan je ook zwemmen in het zomerseizoen. Laat het Belgisch weer je dus zeker niet tegenhouden om een buitenzwembad te plaatsen als je dat wil.

Bovengrondszwembad vs. inbouwzwembad

Bovengrondse zwembaden zijn een erg populaire optie bij huiseigenaren die op zoek zijn naar een betaalbaar alternatief en dat is niet zonder reden. Ze zijn gemakkelijk te installeren, vallen enorm goed mee in onderhoud én kunnen gedemonteerd en verplaatst worden. Vandaag de dag bestaan er qua look ook heel wat verschillende vormen, maten en stijlen – zodat je ook boven de grond een zwembad op maat van jouw dromen, noden en wensen kan plaatsen.

Een inbouwzwembad, daarentegen, wordt – de naam zegt het opnieuw zelf – ingebouwd in je tuin. Het vraagt graafwerken, en zal iets minder budgetvriendelijk zijn dan een bovengronds alternatief, maar het zorgt dankzij de integratie in je tuin wel voor een extra mooie, luxueuze uitstraling. En, ook niet onbelangrijk, dankzij de permanente zwemfaciliteiten en de extra waarde die het aan je huis toevoegt, is het een van de beste investeringen die je in je woning kunt maken. Wijs, toch?

Wil je graag advies op maat over wat het beste in jouw situatie, tuin en budget past? Dan ga je best eens gratis en vrijblijvend ten rade bij een professionele zwembadbouwer in jouw buurt.

Er bestaan verschillende opties inbouwzwembaden:

  • Een overloop inbouwzwembad is een type zwembad waarbij het water over de rand van het zwembad stroomt en opgevangen wordt in een opvangbak en dan weer teruggepompt wordt in het zwembad, waardoor je zwembad erg mooi mee geïntegreerd wordt in je omgeving.
  • Een onderloop inbouwzwembad is een beetje zoals een overloop zwembad, maar het water wordt hier gefilterd, gereinigd en teruggepompt via een systeem van buizen. De goot bevindt zich onder het terrasniveau, waardoor je er met het blote oog helemaal niks van kunt zien.
  • Een skimmer inbouwzwembad zuigt het water, inclusief drijvend vuil zoals bladeren en insecten, op via een opening aan de oppervlakte van je zwembad. Het is een van de meest voorkomende types en is een erg goed alternatief om je water schoon, helder en gefilterd te houden.
  • Een infinity inbouwzwembad is een zwembad waarbij de illusie gecreëerd wordt dat je zwembad oneindig is. Het heeft aan één of meerdere zijden een overloopggoot, die het water opvangt en weer terugpompt naar het zwembad, waardoor het visueel lijkt door te lopen tot aan de horizon.

Hoe groot is je zwembad? Welk formaat heeft het?

Hoe groot of klein je zwembad is, hangt natuurlijk af van de ruimte waarover je beschikt. Heb je een grote tuin? Dan zullen de afmetingen van je zwembad net iets groter kunnen zijn dan wie over een kleine ruimte beschikt – als je dat wil. En ook het formaat, de look of de vorm van je zwembad hangen af van hoe jouw ruimte eruitziet. Een rechthoekig zwembad kan bv. erg mooi zijn in jouw tuin, maar een pak minder in die van je vrienden of familie. Misschien wil je zelfs iets compleet crazy doen – echt alles mogelijk. Je kan je zwembad helemaal op JOUW maat maken!

Een uitgebreid gamma aan materialen: hout, inox, polyester, …

Inox, hout, polyester, metaal, beton, monoblock, een containerzwembad, … ook op vlak van materialen zijn er heel wat opties – elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Een overzicht:

Betonnen zwembad: dé optie voor wie een prachtconcept op maat wil

Een betonnen zwembad is een inbouwzwembad met betonnen muren en vloer – en het heeft één gigantisch voordeel: je kan dit echt volledig op maat bouwen van hoe jij het wil. Dus de zotte ideeën of concepten die je hebt? Die kan je met een betonnen zwembad van A tot Z helemaal uitwerken. Van afwijkende afmetingen tot complexe vormen en L-shapes of meerdere niveaus – alles is mogelijk.

  • Kan volledig op maat gemaakt worden van jouw wensen en noden
  • Een van de meest duurzame soorten zwembaden: erg lange levensduur
  • Gladgestreken en gepolijst oppervlak, waardoor ze weinig onderhoud vereisen
  • Mogelijk om te bekleden met verschillende materialen zoals glas, tegels of mozaïeken

Polyester zwembad: geschikt voor bijna elke tuin

Een polyester zwembad is een erg populair type dat voorgevormd in één stuk geleverd en geïnstalleerd wordt – vaak ook met geïntegreerde trappen en zitbanken. Ze zijn geschikt voor de meeste tuinen en budgetten en kunnen tevens aangepast worden aan jouw noden en wensen.

  • Gemakkelijk schoon te maken of te reinigen dankzij z’n gladde oppervlak die ervoor zorgt dat algen en vuil zich niet aan de wanden of bodem van het zwembad kunnen vastklampen
  • Waterdicht en bestand tegen verkleuring, waardoor ze er na jaren nog steeds goed uitzien
  • Eenvoudige installatie en minder kans op lekkages doordat het in één stuk geleverd wordt
  • Kan zowel als bovengronds zwembad of inbouwzwembad geplaatst worden

Inox zwembad: duurzaam, esthetisch en weinig onderhoud

Een inox zwembad wordt gemaakt van roestvrij staal en kan volledig op maat van jouw wensen gebouwd worden. Het is een esthetisch zwembad waaraan je weinig zwembad onderhoud hebt.

  • Duurzaam, sterk en bestand tegen corrosie en slijtage, waardoor ze erg lang meegaan
  • Gemakkelijk schoon te maken of te reinigen dankzij z’n gladde oppervlak die ervoor zorgt dat algen en vuil zich niet aan de wanden of bodem van het zwembad kunnen vastklampen
  • Duurder dan andere types zwembaden en heeft gemiddeld een langere installatietijd
  • Kan zowel als bovengronds zwembad of inbouwzwembad geplaatst worden
  • Tal van extra opties zoals zitbanken, trappen of een geïntegreerde spa mogelijk

Monoblock zwembad

Monoblock zwembaden worden als één geheel vervaardigd uit één stuk, waardoor het alleen maar op de juiste plek geplaatst, aangesloten en gevuld met water moet worden. Je kan het in verschillende maten krijgen en ook als rond, ovaal of rechthoekig zwembad – afhankelijk wat je het liefst hebt!

  • Licht, sterk en duurzaam
  • Kan snel en efficiënt geïnstalleerd worden
  • Kosten kunnen aanzienlijk minder zijn dan bij andere types zwembaden
  • Glad oppervlak, waardoor het gemakkelijk te reinigen en onderhouden is
  • Meestal een inbouwzwembad, maar kan eventueel ook bovengronds geplaatst worden

Containerzwembad: trendy, betaalbaar & energiezuinig

Een containerzwembad is een trendy, betaalbare en duurzame optie waarbij een gerecycleerde zeecontainer omgetoverd wordt tot jouw nieuwe zwembad. Je vindt ze in verschillende maten en ontwerpen en de containers kunnen ook op maat aangepast worden aan jouw noden en wensen.

  • Erg energiezuinig: goed geïsoleerd en verliezen minder warmte dan traditionele zwembaden
  • Duurzaam, goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden en lange levensduur
  • Relatief snel en eenvoudig te installeren op vlakke en stevige ondergronden
  • Kan zowel als bovengronds zwembad of inbouwzwembad geplaatst worden
  • Verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, afhankelijk van ontwerp en grootte

Metalen zwembad: budget-vriendelijk en makkelijk verplaatsbaar

Een metalen zwembad is een bovengronds zwembad op basis van geprefabriceerde panelen die met elkaar verbonden worden. Dit type kan verschillende vormen of afmetingen hebben.

  • Kan gemakkelijk geïnstalleerd en verwijderd worden, dus perfect als tijdelijke optie
  • Regelmatig reinigen is belangrijk om de levensduur van het zwembad te verlengen
  • Goedkoper, maar minder duurzaam en minder esthetisch dan andere types zwembaden

Houten zwembad: esthetisch en milieuvriendelijk

Een houten zwembad wordt gemaakt van duurzame soorten hout, zoals ceder, arseen of redwood, en is verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en ontwerpen.

  • Kan zowel als bovengronds zwembad of inbouwzwembad geplaatst worden
  • Relatief gemakkelijk in onderhoud, maar moet wel regelmatig onderhouden worden om te voorkomen dat het hout aangetast wordt door vocht of slechte weersomstandigheden
  • Natuurlijke uitstraling, esthetisch aantrekkelijk en tegelijk ook duurzaam en milieuvriendelijk

Wil je chloor in het water of niet?

De meeste zwembaden werken op basis van chloor. Maar als je graag een alternatief zonder chloor hebt, bijvoorbeeld omdat je allergisch bent aan chloor, liever geen chemicaliën gebruikt of op een natuurlijke en ecologische manier je zwembadwater wil zuiveren of reinigen, dan kan je eventueel voor een zoutwaterzwembad of biozwembad kiezen. Hier vind je wat extra informatie:

Bij een zoutwaterzwembad voeg je zout aan je zwembad toe in plaats van chloor, waarna het door middel van een elektrolyseproces omgezet wordt in chloor. De hoeveelheid chloor is dus een pak lager, waardoor het water zachter is en minder irriteert aan je ogen of huid. Het is iets duurder, maar door het zachte water en onderhoudsgemak zijn veel mensen bereid de meerprijs te betalen.

Een biozwembad, ook wel een zwemvijver of natuurlijk zwembad genoemd, zuivert je water aan de hand van planten en micro-organismen. Er is een zwemgedeelte en regeneratiegedeelte waar de zuivering plaatsvindt. Je hebt geen chemicaliën nodig, waardoor het een pak beter is voor het milieu en ook gezonder voor de zwemmers, maar het vraagt wel wat extra onderhoud. Door hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid worden ze steeds populairder als alternatief.

Extra opties die je kan toevoegen: jetstreams, verwarming, …

En alsof je met bovenstaande opties nog niet genoeg keuzes moet maken: je kan aan je zwembad ook nog een heleboel extra opties toevoegen. Denk maar aan zwembadproducten zoals jetstreams, zwembadverlichting, een sauna, tal van opties om je zwembad te verwarmen én meer.

The main takeaway? It’s all about what you want!

Welk design spreekt je aan? Zoek je een ecologische optie? Wat is jouw budget? Welke extraatjes wil je allemaal? Je merkt het wel al… er zijn een heleboel opties en keuzes, en dat is super, want zo kan je écht een zwembad op maat bouwen. Aan het einde van de rit draait het maar rond één ding: wat wil je en wat lukt binnen jouw mogelijkheden? Alles kan – en als je graag advies op maat wil van een professionele zwembadbouwer, dan brengen we je met veel plezier in contact met iemand in je buurt.

Waar moet je nog allemaal rekening mee houden?

Naast het type zwembad zijn er nog een heleboel andere zaken die je je misschien afvraagt of waar je misschien graag rekening mee wil houden: welke afdekking wil je voor je zwembad? Hoe wil je je zwembad onderhouden of reinigen? Wat met zwembadpompen, -filters en
-robots?

En hoewel dat allemaal ook erg belangrijke keuzes zijn, hoef je daar in de eerste instantie niet veel aandacht aan te besteden. Het type zwembad dat je kiest, zal immers mee helpen bepalen wat voor jou hier de beste opties zijn. Dus voor je je hierin verliest, vraag je jezelf best eerst eens af: wat is nu echt mijn zwembaddroom? Welk type zwembad wil ik plaatsen? Dat is het begin. De rest volgt zo.

Het verdict: wat is nu de beste optie voor jouw tuin?

Zo. Heel wat opties dus. En minstens evenveel keuzes om te maken. Maar we hopen dat we je alvast wat op weg hielpen in de zoektocht. Alles hangt uiteindelijk af van hoe jouw tuin eruitziet, wat jouw wensen zijn en met welk budget je kan spelen om je zwembaddroom waar te maken.

Wil je graag vrijblijvend advies op maat? Of eens samenzitten met een professional die je met veel plezier helpt om uit te dokteren wat er allemaal mogelijk is in jouw omgeving en met jouw budget? Of heb je al een goed idee welk zwembad je wil kopen of aanleggen en wil je meteen van start gaan?

Vul dan zeker onderstaand contactformulier in. We stellen je kort enkele vragen en matchen jou op basis van die informatie met een betrouwbare zwembadbouwer in jouw buurt. Als dat niet wijs is?

Een zwembad aanleggen, hoe begin je er juist aan?

Als je echt even alles mocht loslaten en je verbeelding de vrije loop mocht laten… hoe zou jouw droomzwembad er dan uitzien? Zou je dat unieke vakantiebeeld van een infinity pool in je eigen tuin wel zien zitten? Heb je een prachtige zwemvijver die op een natuurlijke manier water filtert? Of bouw je liever een verwarmd binnenzwembad met sauna? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Maar hoe ziet die droom er voor jou uit?

Wanneer je een zwembad wil kopen of aanleggen, maak je enkele belangrijke keuzes. Keuzes die natuurlijk beïnvloed worden door wie jij bent, wat je persoonlijke situatie is, hoe je woning eruit ziet en waar je belang aan hecht. Hier vind je alvast enkele vragen die je op weg kunnen helpen:

  • Wil je een binnenzwembad? Of plaats je toch liever een staaltje pracht in je tuin?
  • Ben je bereid om graafwerken te doen om je zwembad in de grond in te bouwen en mee in je tuin te integreren? Of wil je eerder iets bovengronds dat snel geplaatst kan worden?
  • Hoe groot mag je zwembad zijn? En welke vorm of formaat mag het hebben?
  • Welk materiaal gebruik je? Zet je duurzaamheid, ecologie, design of budget voorop?
  • Gebruik je chloor in je zwembad of kies je voor een chloorvrij alternatief?
  • Welk design spreekt jou het meeste aan en wat past er het beste bij je tuin en woning?
  • Wil je bepaalde extra’s zoals jet streams, verwarming, zout water, … installeren?

Het antwoord op die vragen heeft uiteraard een impact op je budget, dus het is een oefening waarbij je de balans best goed opmaakt, zodat je steeds op voorhand goed weet waaraan je begint.

Heb je een overzicht van wat je precies zoekt?
Of wil je graag advies op maat en de mogelijkheden eens bespreken met een professional? Vul onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met een zwembadbouwer in jouw buurt. Maar in dit artikel helpen we je alvast stapsgewijs op weg!

Soorten zwembad FAQ’s

Zwembaden variëren op basis van locatie (binnen of buiten), type installatie (bovengronds of ingegraven) en het gebruikte materiaal (beton, polyester, inox of hout). Daarnaast zijn er ook unieke varianten zoals overloop, onderloop, skimmer en infinity zwembaden.

Reserveer naast de afmetingen van het zwembad zelf, minstens 1 tot 2 meter extra ruimte aan elke kant voor onderhoud en comfort. Bij een zwembad van 4×8 meter voorzie je dus best 6×10 meter.

Vinyl Voeringen kunnen tot 20 jaar meegaan maar vereisen mogelijk elke 10 jaar vervanging, betonnen zwembaden gaan gemiddeld 30 jaar mee, en hoogwaardige glasvezelzwembaden kunnen zelfs 50 jaar overtreffen.

Voor gezinnen en recreatief gebruik is een diepte van 1 tot 1.5 meter vaak voldoende. Voor duiken of zwemmen, is een diepte van 2 tot 2.5 meter beter geschikt.

Zwembad met een Aquadeck zwembad afdekking aan landelijke villa woning

Vertel ons over jouw zwembadproject

Selecteer hiernaast de categorie van jouw zwembadproject en kom in contact met een professionele zwembadbouwer

  • Deskundig advies op maat
  • Gratis en vrijblijvend
  • Snelle respons

Kom in contact met een zwembadbouwer