Zwembad aanleggen

Een zwembad laten plaatsen in 7 stappen

Een zwembad aanleggen, da’s toch een heuse investering, niet? Er komt ook zo veel bij kijken! Het is dus normaal dat je met een pak vragen zit voor je eraan begint. Daar ben je zeker niet alleen in.

Maar hoe baan je je een weg door dat hele kluwen aan informatie? In dit artikel nemen we je mee doorheen de 7 stappen die nodig zijn om je zwembad van A tot Z te kopen en te plaatsen.

1. bepaal welk soort zwembad je graag wil kopen

Voor je contact opneemt met een zwembadbouwer om je zwembad te kopen, is het een goed idee om al voor jezelf eens te bepalen waarnaar je precies op zoek bent.

  • Waar ga je het zwembad juist plaatsen? Binnen? Buiten? Waar precies in je tuin?
  • Welk type zwembad wil je? Wat voor materialen wil je graag gebruiken?
  • Hoe wil je je zwembad voornamelijk gebruiken?
  • Wat is je beschikbare budget? Hoeveel mag je zwembad kosten?
  • Wil je het water verwarmen? En hoe ga je dat doen?
  • Wat met energiezuinigheid? En ecologische alternatieven?
  • Wil je chloor in je zwembadwater gebruiken of niet?
  • Hoe groot mag het zijn? En welke vorm zal het hebben?
  • Hoe mag het design van je zwembad er gaan uitzien?
  • Welke safety measures wil je in place hebben?
  • Hoe wil je je zwembad onderhouden?
  • Wil je speciallekes zoals een waterval, fontein, jet streams of mozaïektegels?
  • Zijn er bepaalde andere noden of wensen die je hebt?

Heb je wat keuzestress? Of geen idee waar te beginnen? Maak je geen zorgen! Een goede zwembadbouwer zal je helpen om de beste optie voor jouw budget en wensen te vinden, maar het is wel gemakkelijk als je al ietwat een idee hebt van waar je precies naar op zoek bent.

2. neem contact op met een zwembadbouwer

Heb je al op papier staan welk type zwembad je zou willen? Of zoek je professioneel advies om mee te helpen bepalen welk zwembad je in je tuin gaat plaatsen? Dan is het tijd om contact op te nemen met een zwembadbouwer. Zo kan je je uitgebreid informeren over de mogelijkheden, al je vragen stellen en er zeker van zijn dat je de juiste keuzes maakt wanneer je je zwembad koopt.

Daarbij is het wel belangrijk dat je op zoek gaat naar een betrouwbare partner. Een zwembad is immers geen kleine aankoop, dus je wil zeker zijn van een prachtig en kwalitatief resultaat.

Heb je al iemand in gedachten? Misschien via vrienden of familie die erg tevreden zijn over het zwembad dat zij geplaatst hebben? Super! Maar ook wanneer je nog geen idee hebt, of nog op zoek bent, is dat geen probleem. We brengen je graag in contact met de juiste persoon.

Bij Zwembadwijs.be beschikken we over een uitgebreid netwerk van erkende zwembadbouwers die kwaliteit en topservice garanderen. Vul gewoon kort enkele vragen in via het onderstaande formulier en dan brengen je met veel plezier in contact met een professional in jouw buurt.

3. maak een ontwerp van je zwembad

Heb je gekozen met welke zwembadbouwer je in zee – of in je zwembad – wil duiken? Dan zal die samen met jou een concreet voorstel op maat uitwerken. Een goede zwembadbouwer zal jou onder meer vragen stellen over waar je exact naar op zoek bent, eens komen kijken naar je tuin of de ruimte waar je je zwembad wil plaatsen, en op basis van die info een ontwerp binnen je budget opmaken, zodat je een mooi overzicht hebt van hoe je zwembad er na plaatsing zal uitzien.

Een tip: vraag je zwembadbouwer naar eerder gerealiseerde werken – misschien best zelfs nog voor je met hen samenwerkt. Sommige zwembadbouwers zullen je zelfs met veel plezier eens meenemen naar sommige van hun bestaande werven om jou te tonen wat er allemaal mogelijk is. Dat kan jou zeker helpen om inspiratie op te doen of je ontwerp te finaliseren!

4. finaliseer je planning, organisatie en budget

Goede afspraken maken goede vrienden. Ga je akkoord met het ontwerp dat je zwembadbouwer opstelde? Dan zal je een definitieve offerte ontvangen en kan je op basis van beschikbaarheid van je zwembadbouwer en jouw wensen een planning opstellen voor de plaatsing van je zwembad.

Hier zijn er enkele zaken die je in deze fase best tot in de puntjes op orde stelt:

  • Bespreek nog een laatste keer je ontwerp. Heb je hier nog vragen over? Is alles duidelijk? Ben je ervan overtuigd dat dit exact is wat je wil? Als je graag nog iets wil aanpassen, of van bepaalde zaken nog niet zeker van bent, dan is het nu hét moment om dat te bespreken met je zwembadbouwer, zodat jullie voor aanvang van het project helemaal gealigneerd zijn.
  • Finaliseer je budget. De prijs van een zwembad start gemiddeld van 30.000 euro, maar kan snel oplopen tot 100.000 euro – een ruime marge dus. Een zwembad kopen binnen je budget is uiteraard belangrijk, en vanaf 40.000 tot 50.000 euro bestaan er zeker kwalitatieve opties. Het is een investering die je niet ieder jaar doet, dus bespaar zeker niet op zaken die noodzakelijk zijn of waarvan je echt genot zou ervaren. Ook raden we je zeker aan om wat reservebudget over te houden – je weet nooit dat er iets opduikt dat niemand kon voorspellen.
  • Maak een goede planning op! Spreek bijvoorbeeld niet alleen af wanneer je van start gaat, maar ook hoe lang het gaat duren en welke fases wanneer zullen plaatsvinden. Het plaatsen van een zwembad duurt gemiddeld 8 tot 12 weken, maar kan ook korter of langer zijn afhankelijk van welk zwembad je wil, eventuele wensen en de timing van je zwembadbouwer. Spreek dus zeker in detail met hen af wat wanneer zal gebeuren en hoe de planning eruitziet.

Je merkt het misschien wel al: er komt een heleboel kijken bij het plaatsen van een zwembad, en in de volgende puntjes gaan we daar nog wat dieper op in, maar het is in ieder geval belangrijk dat je ruimschoots de tijd rekent om je zwembad te laten zetten, zodat je al van in het begin alles goed kan doen. Rome was niet op één dag gebouwd, en dat geldt ook voor je zwembad, want kwaliteit vraagt tijd, en het resultaat zal des te leuker zijn als alles van de eerste keer tot in de puntjes in orde is.

Vertrouw hierbij zeker ook op je gevoel! Een goede zwembadbouwer zal je bijstaan doorheen het hele proces en je begeleiden waar nodig, ook wanneer er misschien iets onverwachts misloopt. Het is dus belangrijk dat de samenwerking vlot verloopt en je een professional hebt waar je helemaal op kan vertrouwen. Neem de tijd om voor jou de beste zwembadbouwer te vinden!

5. een vergunning… en andere administratie

In sommige gevallen zal je bij het aanleggen van een zwembad ook een stedenbouwkundige vergunning nodig hebben. Het kan zijn dat je daarvan vrijgesteld bent, maar dat hangt voor een stuk af van plaatselijke voorschriften of lokale regels, dus je vraagt dit best lokaal even na.

Daarnaast check je ook best even hoe het precies zit met onderstaande administratieve tidbits:

  • Wat is de impact van je zwembad op de verzekering van je woning? Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een extra verzekering nodig hebt om eventuele schade aan je zwembad te dekken, dus vraag zeker eens na bij je verzekeraar wat de verzekeringsmogelijkheden en noden zijn.
  • Hoe zit het met de waarde van je huis wanneer je een zwembad koopt? Die zal in vele gevallen toenemen, maar dat is niet altijd zo. Alles hangt af van waar je huis zich bevindt en of er in dat gebied veel vraag is naar huizen met een zwembad. En ook het zwembad dat je kiest kan een impact hebben. Vraag dus zeker professioneel advies, zodat je de juiste investering maakt.
  • Zijn er bepaalde regulaties waar je rekening mee moet houden? We hadden het al over een vergunning, maar er zijn ook andere regulaties die je mogelijks in acht moet houden, zoals bijvoorbeeld veiligheidsregels, waterbeheer, elektrische regelgeving en eventuele extra belastingen. Dit hangt af van waar je woont, dus vraag dit zeker na bij je stad of gemeente.
  • Welke garanties en servicevoorwaarden heb je bij de aankoop van je zwembad? Een goede zwembadbouwer zal jou bijvoorbeeld extra ondersteuning bieden als er eventuele problemen ontstaan met je zwembad of als er na verloop van tijd reparaties of renovatiewerken nodig zijn.

6. tijd voor het plaatsen van je zwembad

De dag is eindelijk daar… de dag waarop begonnen wordt met het plaatsen van je zwembad! Hoe lang dit proces exact duurt, en welke stappen er juist nodig zijn, hangt af van het type zwembad dat je koopt, de grootte en het materiaal waaruit het gemaakt is. Spreek dus zeker goed af met je zwembadbouwer welke stappen nodig zijn. Hier vind je alvast een algemeen overzicht:

  • Het terrein voorbereiden. Dit moet vlak en stabiel zijn, anders kan je in de problemen komen, dus in sommige gevallen zullen bomen, struiken of andere obstakels verwijderd worden. Ook zal er gecontroleerd worden of er ondergrondse leidingen of kabels zijn om alles mee te verbinden.
  • Is je terrein klaar? Dan is het – in geval van een inbouwzwembad – tijd voor graafwerken! Het is erg belangrijk dat je hiervoor een professional inschakelt, want wanneer er iets misloopt tijdens de graafwerken, dan kan dat een enorme impact hebben op de rest van het proces.
  • Na de graafwerken worden het frame en de wanden van je zwembad geïnstalleerd. Hierin worden de leidingen en elektrische bedrading aangebracht, zodat je zwembad gevuld kan worden, je zwembad goed filtert en je kan genieten van verwarming of verlichting in je zwembad. Je zwembad wordt vervolgens geplaatst en goed uitgelijnd, zodat alles helemaal op punt staat.
  • Nadat je zwembad geplaatst is, wordt het afgewerkt met tegels, liner of ander materiaal. Dit hangt volledig af van persoonlijke voorkeur: welk design vind je mooi? Hoe wil je graag dat je zwembad afgewerkt wordt? Bespreek dit zeker goed op voorhand met je zwembadbouwer.
  • Je zwembad wordt nu gevuld met water en alle nodige leidingen worden aangesloten.
  • Is je zwembad gevuld? Dan kunnen de laatste zwembad producten, zoals bijvoorbeeld duikplanken, trappen, verlichting of verwarming, geïnstalleerd worden. En dan is je zwembad klaar!

Sommige zwembadbouwers beschikken over hun eigen techniekers, graafwerkers en experten voor iedere stap van dit proces. Anderen werken eerder samen met andere partijen. Vraag dus zeker na op welke manier je zwembadbouwer werkt en toets de planning grondig af met alle partijen.

7. all’s ready?
Let’s enjoy

Zo! Een heel proces, maar eentje die het helemaal waard is. Want nu jouw zwembad er staat, kan je helemaal in z’n luxe baden. Een apéro of barbecue met vrienden? Samen met je kinderen op een warme zomerdag in het water spelen? Gezellig even dobberen op een luchtmatras na het werk? Of gewoon iedere dag een plons in het zwembad nemen om je conditie op peil te houden?

Met het zwembad dat je net kocht wordt dat allemaal mogelijk.

En we gunnen het je van harte! Want een zwembad… dat is puur genieten.

Zwembad kopen FAQ’s

Gemiddeld kost een kwalitatief ingegraven zwembad €50.000. Voor een nauwkeurige inschatting, is het best om een offerte aan te vragen bij een professionele zwembadbouwer.

Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven, controleer hun ervaring, referenties, en lees klantbeoordelingen. Je kan contact opnemen met een professionele zwembadbouwer via ons contactformulier.

Vaak is een vergunning voor zwembadaanleg verplicht, maar de regels verschillen per gemeente. Voor deskundige begeleiding kan je terecht bij je zwembadbouwer.

Dit hangt af van zonlicht, privacy, nabijheid van bomen, en de beschikbaarheid van ruimte, maar idealiter wordt het geplaatst op een zonnige, open plek die makkelijk toegankelijk is vanuit het huis.

Zwembad in de achtertuin met houten dek

Wil je in contact komen met een zwembadbouwer?

Felle goesting om eindelijk werk te maken van dat droomproject? Benieuwd naar wat er allemaal mogelijk is in jouw tuin en persoonlijke situatie? Op zoek naar een zwembadbouwer in je buurt?

Beantwoord enkele korte vragen via dit formulier en vertel ons waarnaar je precies op zoek bent. Dan matchen we jou met een professional in jouw buurt die helemaal bij jou past. Die zal jou vrijblijvend helpen om de perfecte zwembadoplossing voor jouw noden en wensen te vinden.

Kom in contact met een zwembadbouwer