Zwembad producten

Luxe, ontspanning, onvergetelijke herinneringen met vrienden en familie, … Een zwembad in je eigen achtertuin is een waardevolle investering die niet alleen glamour toevoegt aan je woning, maar ook voor prachtige momenten zorgt die je nooit meer vergeet. Geen wonder dat je wil dat alles perfect is! Het bouwen van je droomzwembad vereist dus een zorgvuldige planning en extra aandacht. En het selecteren van de juiste zwembadproducten? Ook dat is een cruciaal aspect in het proces.

En zo zijn er heel wat: zwembadpompen, filters, chloor, trapladders, verlichting, zout electrolyse systemen, stofzuigers, robots, tegels, fonteinen, skimmers, watervallen, verwarmingssystemen, … Maar wat is het allemaal? Waarom heb je ze nodig? En welke producten koop je best? In dit artikel delen we met onze schat aan kennis en ervaring een eerste overzicht van wat er op de markt is.

Zwembadpompen

Een goede zwembadpomp is essentieel voor de kwaliteit, schoonheid en veiligheid van je zwembadwater. Je zwembadpomp zuigt water aan, stuurt het door een filter en pompt vervolgens het gereinigde water opnieuw in het zwembad. Hierdoor worden de bladeren, zand, insecten en zelfs bacteriën en virussen uit het water verwijderd en geniet je opnieuw van proper zwembadwater.

Maar welke pomp kies je voor je zwembad? Er zijn verschillende mogelijkheden op de markt – elk met z’n eigen kenmerken en voordelen. Enkele van de voornaamste types pompen zijn:

  • Standaard circulatiepompen die steeds op dezelfde snelheid en hetzelfde vermogen werken
  • Zwembadpompen met externe frequentieregelaars waarbij je de snelheid van de filtering kan aanpassen – perfect wanneer je op zoek bent naar een stille zwembadpomp met laag verbruik.
  • Zwembad warmtepompen die een geïntegreerde warmtepomp hebben om zwembadwater te verwarmen en op temperatuur te houden – zwembadpompen met verwarming als het ware.
    Vergeet zeker ook niet om je zwembadpomp goed te onderhouden en controleer regelmatig of alles wel nog werkt. Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat je water schoon en gezond blijft.

Zwembadfilters

We hadden het hierboven al even over zwembadpompen. Maar voor een goed zwembadonderhoud is het ook erg belangrijk dat je een geschikte filter hebt en daarbij steeds de juiste aansluiting maakt tussen je zwembadpomp en de gepaste filter. Een goede zwembadfilter neemt immers het water dat door de pomp gecirculeerd wordt naar binnen en zuivert dit zodat je opnieuw helder, schoon water hebt.

Een zandfilter is daarbij dankzij z’n effectiviteit een populaire keuze! Het proces is eenvoudig: je zwembadwater wordt door een laagje filterzand of filterglas gestuurd en dit zand of glas zal het vuil en ander afval opvangen, waardoor het water opnieuw schoon helder je zwembad instroomt.

Chloorproducten

Een zwembad zonder chloor? Dat kan je je bijna niet bedenken. Er bestaan een paar uitstekende alternatieven, zoals zout water of een zwemvijver, maar chloor blijft een erg populaire manier om je zwembad helder en schoon te houden – en dat is niet zonder reden. Het is immers een sterk desinfectiemiddel dat bacteriën doodt, afval zoals zweet afbreekt en algengroei bestrijdt.

Er bestaan verschillende producten waarmee je de chloorwaarde in je water stabiel houdt:

  • Chloortabletten zijn compacte tabletten die vooral dienen voor regelmatig onderhoud
  • Chloorgranulaat en vloeiblaar chloor worden vooral gebruikt als extraatje wanneer je merkt dat je misschien net iets te weinig chloor in je water hebt
  • Chloorshockbehandeling is een gepaste methode wanneer het water er troebel, groen of vies uitziet: door een extra hoge concentratie chloor toe te voegen aan je water worden de aanwezige bacteriën, virussen algen en andere organisch afval vernietigd

Belangrijk: doe zeker niet te veel chloor in je zwembad, want daarvan kan je ferme irritatie aan je ogen en huid krijgen. Gebruik daarom altijd teststrips om de ideale chloorwaarde in je zwembad te meten, zodat je een goed overzicht hebt van hoeveel chloor er al dan niet in je zwembad zit.

PH-middelen

De pH-waarde van je zwembad, ook wel de zuurtegraad of alkaliteit genoemd, is een van de belangrijkste factoren om na te gaan of je water al dan niet gezond is. De ideale pH-waarde voor een zwembad ligt tussen 7,2 en 7,8. Wordt die te hoog of te laag? Dan kan het water troebel worden, leiden tot kalkaanslag, je zwembad aantasten of het chloor minder effectief maken.

Wil je je water veilig genoeg om te zwemmen en kristalhelder houden? Dan is het dus cruciaal dat je met een pH-meter nauwkeurig nagaat of alles nog goed zit, zeker na een zware regenbui of wanneer je net chemicaliën zoals chloor toegevoegd hebt. Indien nodig kan je dan de waarde bijsturen met pH-min en pH-plus middelen van bijvoorbeeld Bayrol of B-Care.

Zwembad-verwarming

Ook op een koude dag een duik in het zwembad nemen? Met een verwarmd zwembad kan het. Er bestaan tal van manieren om je zwembad te verwarmen – elk met hun eigen voor- en nadelen:

  • Elektrische zwembadverwarming is snel, efficiënt en relatief eenvoudig te installeren
  • Zonnepanelen, ook wel zonnecollectoren of matten genoemd, zijn een milieuvriendelijk alternatief die zonne-energie gebruikt om het water van je zwembad op te warmen
  • Een houtkachel is niet alleen efficiënt, maar creëert ook een gezellige sfeer. Het is een relatief goedkoop alternatief, maar moet wel regelmatig onderhouden worden
  • Warmtepomp inverters zijn zwembadpompen die ook je zwembad helpen verwarmen
  • Ook gasverwarming is een optie, en het werkt vrij snel, maar is wel relatief duur

Welke methode je ook kiest, met het juiste zwembadverwarmingssysteem geniet je iedere dag opnieuw van een zwembad op jouw ideale temperatuur – zelfs wanneer het wat frisjes is.

Zwembadtegels

Van de charmante terracotta uit het Zuiden tot een Oosters mozaïekspel dat mystiek uitdraagt… de kleur en stijl van je zwembadtegels zijn bepalend voor de look en feel van je zwembad. Ze roepen meteen unieke sferen op – én ze zijn allesbepalend voor die luxueuze uitstraling die je zo graag wil.

Welke tegel je kiest, hangt vooral af van eigen smaak. Het moet in de eerste plaats passen bij je huis, bij wie jij bent en bij welk design je graag ziet. Maar vergeet zeker ook niet om rekening te houden met de duurzaamheid en slipvastheid van je tegel.

Wil je hier graag wat vrijblijvend advies op maat over?
We brengen je met plezier in contact met een zwembadbouwer in jouw buurt.

Zwembad-reinigers, stofzuigers en robots

Een zwembad is een plek om te koesteren en te delen met vrienden en familie. Of om zelf even alleen te genieten – maar daar sta je dan, klaar om te zwemmen, en je water ziet er niet uit. Het zwembadwater heeft een groenachtige schijn en het ligt vol met bladeren en insecten. Wat nu?

Met de juiste zwembadreiniger, stofzuiger of robot hoef je dat gelukkig helemaal nooit mee te maken. Deze apparaten zijn ontworpen om je water schoon en vrij van vuil te houden, zodat je steeds optimaal van die prachtige oase van rust, ontspanning en luxebeleving geniet.

Hier vind je een kort overzicht van de voornaamste soorten reinigers:

  • De zwembadrobots, zoals Dolphin of PiranhaX robots. Ze zwemmen niet, maar poetsen met plezier de bodem en wanden van je zwembad. Hun borstels en zuigers werken als een magneet voor elk plekje vuil en ze manoeuvreren als ware acrobaten ieder stukje van je zwembad met precisie. Een prachtige uitvinding die het onderhoudswerk van iedere zwembadeigenaar sterk verlicht, want terwijl zij dansen in het water, kan jij genieten van een heerlijke BBQ aan de rand van je zwembad
  • Een zwembadstofzuiger is een handmatige reiniger, die je bijvoorbeeld aansluit op je tuinslang, waarmee je zelf in 1-2-3 de bodem en wanden van je zwembad geboend krijgt. Ze zijn relatief goedkoop, maar je moet er natuurlijk wel zelf het onderhoudswerk voor doen
  • Een hybride alternatief! Er bestaan oplaadbare zwembadstofzuigers die automatisch werken, zuigreinigers en drukreinigers die de zuigkracht van je zwembadpomp gebruiken, en modellen die variaties van alle bovenstaande technologieën gebruiken om zo effectief mogelijk te reinigen

Welk type je kiest? Dat hangt af van je budget, type zwembad, grootte van je zwembad en reinigingsbehoeften. Maar welke reiniger je ook gebruikt… het resultaat blijft hetzelfde: je brengt je zwembad opnieuw naar een staat van helderblauwe perfectie. En dat krijg je iedere dag weer terug in gezondheid en levenskwaliteit. Voor meer advies op maat kan je altijd terecht bij een zwembadbouwer.

Zwembad-afdekking

Wat gebeurt er met je zwembad als je niet thuis bent? Als het sneeuwt of regent? Of wanneer je kinderen of huisdieren in de tuin rondlopen en je hen niet iedere seconde perfect in het oog kan houden? Dan wil je je zwemparadijs natuurlijk veilig kunnen afsluiten. Gelukkig biedt een zwembadafdekking de ideale oplossing! Het is niet alleen veilig, maar zorgt er ook voor dat er minder vuil in het water terechtkomt en dat het zwembadwater warm blijft. Tal van voordelen dus! Er bestaan verschillende types zwembadafdekking:

  • Een solar cover, ook wel bubbelfolie of noppenfolie genoemd, is een erg lichte afdekking die op het water drijft en de warmte van de zon opvangt. Perfect om je zwembad op te warmen
  • Een winterafdekking is een dik, duurzaam zeil dat specifiek in de winter gebruikt wordt om je zwembad te beschermen tegen bladeren, vuil, sneeuw en andere weersomstandigheden
  • Een rolafdekking is een handmatig of automatisch oprolsysteem waarmee je het zeil kunt uitrollen of oprollen – afhankelijk van of het zwembad op dat moment al dan niet in gebruik is
  • Een zwembadoverkapping is niet echt een zeil, maar eerder een constructie die boven je zwembad geplaatst wordt om het te beschermen tegen slechte weersomstandigheden, bladeren, insecten en ander vuil. Het kan zowel een vast als een intrekbaar dak hebben

Een afdekking op maat kan ook voor jou gecreëerd worden, zodat het steeds perfect past bij jouw zwembad, tuin en omgeving. Vraag hiervoor vrijblijvend advies op maat aan een zwembadbouwer.

Zwembad skimmer

Een zwembad skimmer is een apparaat dat ontworpen is om vuil en ander drijvend afval van het oppervlak van het zwembad te verwijderen. Door het vuil op de oppervlakte op te vangen in een skimmer mandje, kan je het gemakkelijk verwijderen en drijft het niet naar de zwembadbodem. Dit helpt ook om de watercirculatie te verbeteren, waardoor alles een pak beter gefilterd kan worden.

Er zijn verschillende soorten skimmers verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld een hoogwater skimmer of een drijvende skimmer, maar ze werken op een vrij gelijkaardige manier en de meeste zwembad skimmers hebben een skimmer klep of deksel die ervoor zorgt dat alles veilig en discreet blijft. Een klein maar doeltreffend product dat je helpt om je zwembadbodem en -wanden schoon te maken.

Zwembadliner

Wil je graag dat je zwembad zo lang mogelijk meegaat? Dan is het belangrijk om te investeren in een goede zwembadliner. Dit is een waterdichte bekleding die in je zwembad geïnstalleerd wordt om het water op z’n plek te houden. Het wordt steeds op maat gemaakt, meestal in vinyl of PVC, en is beschikbaar in verschillende kleuren, dus je kan je zwembad naar eigen smaak en stijl inrichten.

Een dergelijke zwembadliner, of zwembadfolie, biedt een heleboel voordelen:

  • Het zorgt ervoor dat het water niet vanuit je zwembad in de grond kan lekken
  • Het kan erg gemakkelijk geïnstalleerd, geplaatst of gerepareerd worden
  • Door het gladde oppervlak van de liner kunnen algen zich minder snel aan je wanden of bodem hechten en kan je je zwembad veel gemakkelijker reinigen met je stofzuiger of robot
  • Het is erg duurzaam en helpt een lange levensduur van je zwembad mee te garanderen

Trapladders

Je dagelijkse baantjes zijn getrokken en je voelt je vermoeid, maar voldaan. Je plaatst je voet op de tredes van je zwembad trapladder en trekt jezelf uit het water. Veilig het water uit! En hoewel je er misschien niet altijd bij stilstaat, is een trapladder een essentieel deel van je zwembad. Er zijn twee belangrijke types:

  • Roestvrij staal (RVS) trapladders voelen stevig en betrouwbaar aan. Ze zijn erg bestand tegen roest, hoeven niet vaak gereinigd te worden en hun metallische look geeft een luxueus contrast met het helderblauwe water. Een erg duurzaam alternatief voor je zwembad dus
  • Kunststof trapladders hebben dan weer andere unieke voordelen: ze zijn licht van gewicht, antislip, bestand tegen verschillende weersomstandigheden en gemakkelijk in zwembadonderhoud

Jet-streams

Met jet-stream technologie til je jouw zwemervaring naar een hoger niveau. Je waant je helemaal in open water, kan je zwemvaardigheden efficiënt trainen en verbrandt gemakkelijk calorieën. Je kan kiezen voor ingebouwde jet streams, die in de bodem of wanden van je zwembad ingebouwd zijn, of voor een opbouwalternatief die afzonderlijk buiten het zwembad geïnstalleerd wordt. Het is de perfecte manier om je zwembad esthetisch te upgraden én extra fit en gezond te blijven.

Schepnetten

We hebben het allemaal wel al eens meegemaakt: je wil graag een frisse duik in het zwembad nemen, doet je zwemgerief aan, zonnecrème op, je bent er helemaal klaar voor! Tot je aan het zwembad komt en het volligt met insecten, bladeren, takken, … Niets gezellig aan, bah!

Gelukkig kan je dat met een schepnet heel gemakkelijk oplossen! Je gaat er gewoon even mee door het water en, voila, het vuil is er zo uit. Zo voorkom je ook dat het vuil naar de oppervlakte of bodem van je zwembad gaat, waardoor het zich er niet kan nestelen en je water schoon blijft.

Zwembad-verlichting

Een plezante barbecue met vrienden, rustig baantjes zwemmen wanneer het al wat donker is, samen met je kinderen nog eens in het zwembad spelen net voor de zon onder gaat, … Met de juiste zwembadverlichting creëer je de perfecte sfeer voor een onvergetelijke luxueuze avond.

  • Inbouw- of opbouwlampen geven een warm, gezellig licht dat perfect past bij de avond
  • Met een magneet of drijvende lamp kan je je verlichting eenvoudig aanpassen aan je wensen
  • LED-lampen geven helder, levendig licht waarbij je kan switchen tussen de RGB-kleuren
  • En met zwembadlampen op batterij hoef je geen elektrische aansluiting te installeren

Veel opties dus! Maar één ding is zeker: zwembadverlichting maakt een zwembad kopen nog specialer. En een professionele zwembadbouwer helpt je graag om te ontdekken wat voor jou allemaal mogelijk is.

Zout electrolyse systeem

Een zout electrolyse systeem is een perfect watersysteem voor zwembadeigenaren die op zoek zijn naar een veilige, duurzame en milieuvriendelijke manier om hun zwembad te onderhouden. Hoe het precies werkt? Je voegt lage concentraties zout aan je water toe, die vervolgens via een proces van electrolyse omgezet worden naar chloor, waardoor er iets minder chloor in je water zit.

Het is iets duurder, maar het weinige chloor voelt iets zachter en prettiger aan op de huid en ogen. Deze natuurlijke manier van zuiveren is tevens een pak beter voor het milieu. Je wordt totaal ondergedompeld in de natuur en dat maakt zwemmen in zout water écht magisch! Puur genieten.

Zwembad-fonteinen en watervallen

Wil je dat vleugje extra elegantie en luxe toevoegen aan je zwembad en buitenruimte? Dan kan een zwembadfontein of waterval die wens met gemak vervullen. Het creëert niet alleen een prachtige visueel effect, maar het stromende water zorgt ook voor een rustgevend geluid waarbij je heerlijk kunt ontspannen en tot rust komen én het zorgt ook voor de nodige verkoeling op warme zomerdagen.

Door het prachtige waterballet dat de fontein of waterval produceert, waan je je meteen in een vijfsterrenresort. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten, materialen en stijlen, zodat je er zeker van bent dat je een waterval of fontein vindt die past bij de esthetiek van jouw tuin en zwembad.

Zwembad producten FAQ’s

Voor helder zwembadwater gebruik je regelmatig chloor, pH-regelaars, en een stabilisator. Eenmaal per jaar is een schokbehandeling nodig voor optimale waterkwaliteit.

Ja, een zwembad kan zonder chloor functioneren door alternatieve ontsmettingsmethoden te gebruiken, zoals bijvoorbeeld zoutwater systemen.

De beste manier om je zwembad te verwarmen hangt af van je locatie en budget, maar zonneverwarming en warmtepompen zijn vaak energie-efficiënte opties.

De beste zwembadafdekking is er een die veilig is voor zowel kinderen als huisdieren, helpt bij het beperken van warmteverlies, voorkomt dat bladeren in het water vallen, eenvoudig te gebruiken is en er esthetisch aantrekkelijk uitziet. Een automatische afdekking zoals bv. Aquadeck voldoet aan deze eisen.

Langwerpig modern zwembad naast een modern huis

Vertel ons over jouw zwembadproject

Selecteer hiernaast de categorie van jouw zwembadproject en kom in contact met een professionele zwembadbouwer

  • Deskundig advies op maat
  • Gratis en vrijblijvend
  • Snelle respons

Kom in contact met een zwembadbouwer