Zwembadpompen

Ahhhh… zwembadpompen. Je weet dat je er eentje nodig hebt om je zwembad in topconditie te houden, maar je hebt geen idee waarop je juist moet letten of welke pomp je het beste kiest. Er zijn immers zodanig veel opties en zaken die erbij komen kijken dat je niet weet waar te beginnen.

Geen nood! In dit artikel begeleiden we je door de wondere wereld van zwembadpompen, zodat je met gemak de juiste keuze koopt en op en top van jouw prachtige zwembad kan genieten.

Wat is een zwembadpomp?

Een goede zwembadpomp is misschien wel één van de allerbelangrijkste zwembadproducten als je je zwembad in topconditie wilt houden. Het is immers een mechanisch apparaat dat gebruikt wordt om het water in en uit je zwembad te circuleren en filteren, waardoor je water schoon, helder en gezond blijft. Dat is ook meteen waarom een zwembadpomp zo belangrijk is, want dankzij dit ingenieus systeem kan je zonder problemen en zorgen een frisse duik in het water nemen.

PPG Deluxe VS Small

Hoe werkt een zwembadpomp precies?

Je zwembadpomp zuigt water aan, stuurt het door een filter en pompt vervolgens het gereinigde water opnieuw in het zwembad. Hierdoor  blijft het water in beweging en wordt voorkomen dat vuil, zoals bladeren, zand of insecten, zich ophoopt in de hoeken en wanden van je zwembad.

Dat heeft enkele belangrijke voordelen:

  •  Het helpt om de levensduur van je zwembad te verlengen
  • De circulatie van de pomp helpt om chemicaliën, zoals bijvoorbeeld chloor of pH-middelen beter te verdelen, waardoor het water gemakkelijk in balans gehouden wordt
  • Doordat het water niet stilstaat, helpt het om de groei van algen en bacteriën te voorkomen en heb je minder zwembadonderhoud.

Voor een goede werking en om een optimale waterkwaliteit en veiligheid te garanderen, is het belangrijk om de zwembadpomp regelmatig te onderhouden, de filters voldoende te reinigen of te vervangen, en de instructies voor waar je je zwembadpomp best plaatst, goed te volgen (zie later).

Welke zwembadpompen bestaan er allemaal?

Er zijn allerlei zwembadpompen op de markt: traditionele filterpompen op basis van zand of glas, filterpompen met variabele snelheid, … Welke pomp je ook kiest of koopt, ieder draagt z’n steentje bij aan de kwaliteit, schoonheid en veiligheid van je zwembadwater.

Traditionele filterpomp

Een traditionele filterpomp is in principe een standaard circulatiepomp die steeds op dezelfde snelheid en hetzelfde vermogen werkt. Dit is een goed alternatief, maar wel iets minder efficiënt en minder duurzaam dan andere opties, want met een single-speed pomp kan je de snelheid niet aanpassen om je verbruik en energie te optimaliseren.

Je kan hier achteraf wel ook een externe frequentieregelaar kopen en op de filterpomp plaatsen, zodat je de snelheid van je pomp alsnog kunt aanpassen aan de specifieke behoeften van je zwembad en energie kunt besparen. Draait je pomp op een lagere snelheid? Dan is dat niet alleen voordelig voor je verbruik, maar wordt het geluidsniveau wat lager ook, wat zorgt voor een stillere en meer ontspannen zwemervaring.

PPG Pump Deluxe Small
PPG PUMP VS small

Filterpomp met variabele snelheid

Je kan inderdaad een externe frequentieregelaar kopen voor je traditionele filterpomp, of… je kan gewoon meteen van in het begin voor een filterpomp met variabele snelheid kiezen. Deze pomp werkt op basis van een permanente magneetmotor die aangepast wordt aan de hoeveelheid water die door je filtersysteem gepompt moet worden, waardoor de variable-speed pomp stiller, efficiënter en duurzamer is dan alle andere opties, langer meegaat, en kostenbesparend werkt. 

Een erg slimme investering voor zwembadeigenaars dus, want het helpt niet alleen om je zwembad op een efficiënte en kosteneffectieve manier schoon te houden, maar garandeert dankzij de ontspannen stilte van de pomp ook een ultieme, rustige zwembadervaring.

Hoe kies je de juiste filterpomp voor je zwembad?

Ga je een zwembad kopen? Je zwembadpomp is één van de belangrijkste onderdelen van je zwembad, want het zorgt ervoor dat het water door je filtersysteem gepompt wordt en zo schoon blijft, dus het is belangrijk dat je de juiste pomp koopt. Hier vind je enkele zaken waar je best op let bij het maken van je keuze:

  • Het type pomp dat je wil 
  • De maat van je pomp 
  • Welke filter je gebruikt

Welk type zwembadpomp wil je?

We gaven je hierboven al even een overzicht van de verschillende types zwembadpompen die er op de markt zijn. Kies je voor een traditionele filterpomp? Pf toch eentje  met variabele snelheid? Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie, soort zwembad en voorkeuren, maar we raden je zeker aan om een filterpomp met variabele snelheid te overwegen, want dat is niet alleen energiezuiniger, maar draagt dankzij de stille werking ook bij aan een fijne zwemervaring.

Hoe groot is je zwembad en welke maat heb je nodig?

Ben je op zoek naar een filterpomp? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van je zwembad. Een te kleine filterpomp zal immers niet voldoende water circuleren, terwijl een te grote filterpomp gepaard kan gaan met een onnodig hoog stroomverbruik én energiefactuur.

Maar hoe kies je de juiste maat van je pomp? Daarvoor bereken je best even de omloopsnelheid van je zwembad: dit is in principe de hoeveelheid tijd die je pomp- en filtersystemen nodig zullen hebben om al het water van je zwembad door de pomp- en filtersystemen te laten passeren. 

Eén keer per dag alles filteren is het absolute minimum, maar een goede rule of thumb is om voor een turnover van 4 uur te gaan: dus iedere 4 uur wordt al je zwembadwater door de filter geduwd.

Bekijk dus zeker even wat het algemene volume is van je zwembad en deel dit dan door vier. Dan kom je aan het ideale filtratiedebiet (m3/u), zodat je de juiste maat van zwembadpomp kan kiezen.

Lijkt dit allemaal wat complex? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende zwembadbouwer.

PPG Filter deluxe small

Welke zwembadfilter wil je gebruiken?

Een pomp werkt altijd hand in hand met filter, dus wanneer je een zwembadpomp kiest of koopt, moet je ook meteen de juiste filter kiezen. Deze moeten immers op elkaar afgestemd worden.

Hier vind je de voornaamste mogelijkheden: 

  • Een filterpomp met zand of glasfilter.. Dit werkt volgens een natuurlijk principe: het water stroomt door zandkorrels of glasfiltermedia, waardoor vuil en afval tegengehouden worden, en je zwembadwater een pak zuiverder is.
  • Een filterpomp met cartridge filter. In tegenstelling tot traditionele filters wordt hier gebruikgemaakt van een speciale cartridge, of filterpatroon, die fungeert als een fijne zeef om kleine deeltjes uit het water op te vangen. Dit helpt om je zwembadwater schoon te houden.
  • Sommige filterpompen hebben ook een voorfilter dat grotere deeltjes zoals bladeren en takken opvangt voordat het water de filter bereikt. Dit kan erg voordelig zijn, want het helpt om de levensduur van je zwembadpomp te verlengen en voorkomt verstopping van de filter. 

Voor extra advies raden we je zeker aan om even langs te gaan bij je zwembadbouwer.

Waar en hoe plaats je je zwembadpomp?

Je hebt een zwembadpomp gekocht, top! Maar waar plaats je de pomp en hoe sluit je alles aan? Het is belangrijk om je zwembadpomp goed te installeren – zowel qua locatie als op manier van plaatsen – zodat alles correct werkt en efficiënt draait. Enkele tips om je op weg te helpen: 

  • Plaats de pomp in de buurt van de filter en bij voorkeur onder waterniveau. Dit helpt ervoor te zorgen dat er voldoende waterdruk is, waardoor de pomp goed z’n werk kan doen.
  • Moet je de pomp toch boven waterniveau plaatsen? Plaats die dan op een geluidssokkel of heel eventueel op een stevige, vlakke ondergrond. Een onstabiele ondergrond kan er immers voor zorgen dat de pomp enorm hard trilt, veel lawaai maakt en vroegtijdig verslijt.
  • Bescherm je pomp tegen weersinvloeden! Plaats het op een beschutte plek waar regen, sneeuw en zonlicht geen negatieve invloeden kunnen hebben, zodat je pomp lang meegaat.
  • Ongeacht waar je je zwembadpomp ook plaatst en hoe je alles aansluit, zorg steeds voor een goede ventilatie om en rond je zwembadpomp om overhitting te voorkomen.
  • Er bestaan verschillende soorten aansluitingen, zoals een skimmer- of bodemaansluiting. Ga zeker eens de verschillende opties na en kies wat er het beste past voor jouw situatie.

Het is op zich mogelijk om je zwembadpomp zelf te plaatsen als je de instructies goed volgt, maar we raden je zeker aan om dit te laten doen door een professionele zwembadbouwer, die ervaring heeft met het plaatsen van zwembadpompen. Zo ben je zeker dat alles van in het begin juist geplaatst is en voorkom je dat je later problemen krijgt met de werking van je zwembad.

Ben je er nog altijd niet uit? Of heb je nog vragen?

Als je niet zeker weet welke pomp je moet kiezen, is het altijd een goed idee om een professionele zwembadbouwer in te schakelen. Die kan je helpen bij het kiezen van de juiste pomp, plaatsing en prijzen. Zo kun je optimaal van je zwembad genieten, wetende dat het goed wordt onderhouden.