Zwembad onderhoud

Misschien heb je het zelf al eens ervaren, of misschien ook niet… Maar wist je dat troebel, onhelder en groen zwembadwater best wel een veelvoorkomend probleem is bij alle soorten zwembaden? Het wordt veroorzaakt door bepaalde algen, schimmels of bacteriën die zich in je water nestelen – waardoor het groen wordt.
En dat wil je natuurlijk graag vermijden. Door je zwembad goed te onderhouden kan je grotendeels voorkomen dat het vuil zich in je water vermengt, en kan je het ook wegwerken indien nodig. Het heeft bovendien niet alleen een impact op hoe plezant het dagdagelijks gebruik van je zwembad is – want wie wil nu baantjes trekken in een pak vuiligheid? – maar is ook essentieel om jarenlang van je zwembad te kunnen blijven genieten.

Een niet te onderschatten aspect bij het plaatsen van een zwembad dus. In dit artikel delen we vijf tips waarmee je je zwembad goed kan onderhouden en groen zwembadwater kan voorkomen.

1. stofzuig of reinig regelmatig je zwembad

Vuil, bladeren en insecten… voor je het weet, verzamelen ze zich op de bodem van je zwembad. Door regelmatig te stofzuigen, voorkom je dat het vuil zich ophoopt en je water troebel wordt. Er bestaan verschillende soorten zwembadstofzuigers, zoals:

  • Handstofzuigers
  • Automatische bodemreinigers
  • Zwembadrobots die zijn aangesloten op je zwembadfilter

Welke stofzuiger je juist kiest? Dat hangt af van de grootte van je zwembad en het type zwembad dat je hebt. Een professionele zwembadbouwer helpt je graag met vrijblijvend advies op maat.

2. voorkom algen, schimmels en bacteriën met chloor

Wanneer je last hebt van groen zwembadwater kan het eventueel zijn dat je te weinig chloor in je water doet. Chloor helpt immers om bacteriën te doden en algen te bestrijden, dus als je er te weinig van in je water doet, kan het middel z’n werk niet doen en blijft het vuil in je water hangen.

Controleer dus zeker regelmatig de pH-waarde, chloorwaarde en alkaliteit in je water, dat doe je onder andere met teststrips. Zo ben je steeds zeker dat er voldoende chloor in je water zit om de bacteriën, algen en ander vuil te bestrijden.

3. bescherm je zwembad met een goede afdekking

Door je zwembad af te dekken, bescherm je je zwembad tegen invloeden van buitenaf, zoals bladeren, insecten en regenwater. En alles wat in de eerste plek niet in je zwembad terechtkomt? Dat is ook iets dat je niet hoeft te verwijderen of schoon te maken. Daarnaast zorgt een goede afdekking er ook voor dat het zwembadwater minder snel verdampt, waardoor je kosten bespaart op water en zwembadproducten, zoals chloor, pH-middelen en bestrijdingsmiddelen tegen algen.

Welke afdekking je nu juist kiest? Dat hangt af van je wensen, maar ook van je zwembad en welk design je mooi vindt. Een zwembadafdekking geeft immers die laatste finishing touch aan je zwembad, dus je wil ook zeker zijn dat het mooi in je tuin of omgeving past. Voor vrijblijvend advies op maat over de beste optie voor jou kan je steeds langsgaan bij een zwembadbouwer.

4. maak je zwembad-pomp of filter regelmatig schoon

Een kapotte filter of slechte filtering kan ook een aspect zijn die bijdraagt tot groen, troebel zwembadwater. Daarom is het belangrijk dat je je zwembadfilter regelmatig schoonmaakt, bijvoorbeeld door je zandfilter goed uit te spoelen of de cartridge van de filter te vervangen.

Hetzelfde geldt voor je zwembadpomp: die is voortdurend aan het werk om je zwembad proper te houden, dus wanneer er een defect is, dan merk je dat meteen aan je waterkwaliteit – én aan je energiefactuur! Maak die dus zeker regelmatig schoon en controleer hem regelmatig op defecten.

5. verwijder bladeren, takjes en vuil met een schepnet

Ook een schepnet is een handig hulpmiddel bij je zwembadonderhoud. Je schept er bladeren, takjes en ander vuil mee uit het water, waardoor ze de kans niet krijgen om naar de bodem te zinken en zich dus ook niet kunnen vasthechten aan de bodem of wand van je zwembad. Een erg simpele tool, maar wel onmisbaar wanneer je het zwemmen hygiënisch en plezant wil houden.

Zwembad zomerklaar maken

Als de zomer nadert, is er niets zo verfrissend en plezierig als een duik nemen in je eigen zwembad. Maar om optimaal van je zwembad te kunnen genieten, moet je zwembad “zomerklaar zijn”. Met de juiste voorbereiding en onderhoud is het “zomerklaar maken” van je zwembad een eenvoudige taak die ervoor zorgt dat je de hele zomer door kunt genieten van een frisse en schone zwemervaring. Volg de stappen in onze zwembad zomerklaar maken blog en geniet zonder zorgen van je zwembad tijdens de warmste maanden van het jaar. Besteed je dit liever uit? Contacteer dan een zwembadbouwer.

Zwembad winterklaar maken

Nu de zomer ten einde loopt en de temperaturen beginnen te dalen, is het tijd om je zwembad winterklaar te maken. Een goede voorbereiding is essentieel om ervoor te zorgen dat je zwembad de wintermaanden goed doorstaat en in het voorjaar weer klaar is voor gebruik. Door de stappen in onze blog zwembad winterklaar maken te volgen, maak je je zwembad op een efficiënte en effectieve manier klaar voor de winter zodat het goed beschermd is tijdens de koude maanden. Besteed je dit liever uit? Contacteer een zwembadbouwer

Advies op maat? Of besteed je het onderhoud liever uit?

Zwembadwijs.be brengt je graag in contact met een zwembadbouwer die jou vrijblijvend verder helpt met al jouw prangende onderhoudsvragen en -wensen. Beantwoord enkele korte vragen via ons contactformulier en dan matchen we jou met een professional in je buurt die helemaal bij je past.

Zwembad onderhoud FAQ’s

Zwembadonderhoud omvat regelmatig stofzuigen of reinigen, evenwichtige waterbehandeling en een goed functionerende pomp en filter voor een helder, en gezond zwembad. Een goede zwembadafdekking beschermt je zwembad tegen invloeden van buitenaf.

Het zwembadwater schoon houden vergt een goed onderhoud: verwijder drijvend vuil met een schepnet, gebruik chloor om het water te desinfecteren en algen te voorkomen, en gebruik filters om fijne deeltjes te verwijderen.

Gebruik een zwembadstofzuiger die vuil en sediment verwijdert. Gebruik daarnaast een schepnet om grotere stukken vuil zoals bladeren en insecten op te ruimen. Het onderhouden van een juiste chemische balans in het water voorkomt de groei van algen en bacteriën.

Het is belangrijk om minstens één keer per week het chloorgehalte in je zwembad te controleren. De exacte frequentie voor het toevoegen van chloor is afhankelijk van het gebruik van het zwembad, het weer, en de grootte van het zwembad.

Bladeren worden uit zwembad verwijderd met een schepnet

Vertel ons over jouw zwembadproject

Selecteer hiernaast de categorie van jouw zwembadproject en kom in contact met een professionele zwembadbouwer

  • Deskundig advies op maat
  • Gratis en vrijblijvend
  • Snelle respons

Kom in contact met een zwembadbouwer