Hoeveel chloor moet er nu echt in je zwembad?
Een zwembad zonder chloor – je kan het je bijna niet indenken. En met reden, want het is immers een sterk desinfectiemiddel dat bacteriën doodt en jouw water mooi, helder en hygiënisch houdt. Maar hoeveel chloor moet er in je zwembad? Hoe meet je het? En wat als er te veel of te weinig chloor in je water zit? In dit artikel lees je alles over hoe je de chloorwaarde van je zwembad in balans houdt.
Hoeveel chloor moet er nu echt in je zwembad?
Hoeveel chloor er precies in je zwembad moet, hangt af van verschillende factoren zoals:
Voor advies op maat kan je terecht bij je zwembadbouwer, maar als algemene vuistregel wordt aanbevolen om een chloorgehalte tussen de 1 en de 3 ppm (parts per million) aan te houden.
Wat gebeurt er als er te veel of te weinig chloor in je water zit?
De chloorwaarde van je zwembad op peil houden, is erg belangrijk. Doe je dat niet? Dan kan je verschillende ongemakken ervaren:
Hoe meet je de chloorwaarde van je water?
Om de juiste hoeveelheid chloor in je zwembad te behouden, raden we je aan om minstens één keer per week je waarden te meten. Warm weer of veel zwemmers? Dan meet je het best vaker.
Dat kan je doen op twee verschillende manieren:
Wat kan je doen om je waarden weer in balans te brengen?
Heb je net je chloorgehalte gemeten en merk je dat er te veel of te weinig chloor in je water zit? Dan kan je verschillende zwembadproducten gebruiken om om je chloorwaarde weer op peil te brengen:
Wist je dat ook je pH-waarde van belang is?
Naast je chloorwaarde is ook je pH-waarde van belang. Dit heeft namelijk een invloed op de goede werking van het chloor in je zwembad, dus dit controleer je best ook regelmatig.
Een ideale pH-waarde ligt tussen de 7,2 en 7,8.
Is die te hoog? Dan kan dit ervoor zorgen dat je chloor stopt met werken.
Is die te laag? Dan wordt het chloor te ferm geactiveerd, wat niet alleen tot corrosie van de metalen onderdelen in je zwembad leidt, maar ook oog- en huidirritatie bij zwemmers kan veroorzaken.
Gouden tip: onderhoud is essentieel!
Meet je al regelmatig je pH- en chloorwaarden met teststrips? En onderhoud je vervolgens de hoeveelheid chloor in je zwembad via chloortabletten, vloeibaar chloor, chloorgranulaat of een chloorshockbehandeling? Dan ben je goed op weg naar een helder en schoon zwembad.
Maar goed zwembadonderhoud draait om zo veel meer dan alleen chloormanagement. Hier vind je enkele andere tips om je zwembad goed schoon te maken en te onderhouden:
Toch nog problemen met je waterkwaliteit?
Of wil je advies op maat? Schakel dan zeker de hulp in van jouw zwembadbouwer. Die beschikt immers over alle nodige kennis en ervaring om jou te helpen om eventuele problemen met jouw waterkwaliteit op te lossen en het onderhoud van je zwembad tot in de puntjes op orde te stellen.