| |

Je zwembad verwarmen met een warmtepomp: goed idee?

Een goede zwembadpomp is essentieel voor de kwaliteit, schoonheid en veiligheid van je water. Maar hoe weet je welke optie voor jou het beste alternatief is? Er zijn immers zoveel verschillende mogelijkheden op de markt: circulatiepompen, pompen met externe frequentieregelaars, enz.

In dit artikel gaan we wat dieper in op een heel specifiek soort zwembadpomp: de warmtepomp. Wat zijn de voordelen? Hoe werkt het precies? Hoe draagt deze bij in zwembadonderhoud? En welke types bestaan er allemaal? En misschien het allerbelangrijkste: is dit voor jou de perfecte zwembadpomp? Lees verder en ontdek het zelf.

Vrouw in badpak met haar voeten in een zwembad naast een modern huis

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: het grootste voordeel van een warmtepomp is dat het niet alleen je zwembadwater filtert, maar het ook op een energiezuinige manier verwarmt.

En dat gaat gepaard met een heleboel interessante voordelen: 

  • Je bespaart energie: een warmtepomp benut duurzame energiebronnen, zoals de warmte uit je omgevingslucht, waardoor het geen fossiele brandstoffen verbruikt. Je stoot daardoor niet alleen minder CO2 uit, maar bespaart ook nog eens op je energiefactuur. De perfecte mix!
  • Je verlengt je zwemseizoen: is de buitentemperatuur laag? Geen probleem! Een warmtepomp werkt nog steeds en kan het water gemakkelijk op de juiste temperatuur brengen. Het gaat misschien iets trager dan wanneer het buiten warm is, maar het functioneert nog steeds goed, dus je hoeft niet per se te wachten tot die warme zomerdagen om een duik in het water te nemen. Een erkende zwembadbouwer informeert je graag over alle voordelen van een warmtepomp.

Hoe werkt het precies?

Een warmtepomp werkt op basis van een heel eenvoudig principe: het onttrekt warmte uit de lucht in je omgeving, zet dit om naar nog meer warmte en laat vervolgens je zwembadwater door de pomp lopen, waardoor het lekker warm wordt. Het gebruikt dus als het ware de buitenlucht om je zwembadwater te verwarmen – een handig snufje dat je bad op aangename temperatuur houdt.

Maar het allerbeste aan dit systeem? Er wordt slechts een klein deeltje energie verbruikt om de zwembadpomp zelf te doen werken, waardoor het een energiezuinige manier van verwarmen is.

InverX Horizontal

Welke types bestaan er?

Er bestaan twee soorten warmtepompen:

  • Een full inverterpomp is een type warmtepomp waarbij de compressor en ventilator op basis van variabele snelheden werken. Hierdoor kan de warmtepomp zich aanpassen aan hoeveel warmte of koeling er nu precies nodig is, waardoor het een heleboel energie bespaart.
  • Een traditionele warmtepomp, daarentegen, heeft een compressor die op een constante snelheid werkt en voortdurend aan- of uitschakelt om de gewenste temperatuur te bereiken.

Het grootste verschil tussen deze types is dat de full inverterpomp zich automatisch aanpast aan de temperatuur en belasting, waardoor je op een efficiëntere manier je zwembad verwarmt, meer comfort ervaart en minder energie verbruikt. Bovendien maakt het een pak minder geluid ook!

Nu… je kan het waarschijnlijk wel al raden: een full inverterpomp is duurder in aanschaf dan een traditionele warmtepomp. Maar het kan op lange termijn wel besparingen op je energiefactuur opleveren. Wil je een zwembad kopen? Maak dan zeker eens grondig de berekening en ga na wat voor jou het beste is.

Het verdict: een goed idee of niet?

Als je op zoek bent naar een duurzame, efficiënte en energiezuinige manier om je zwembad te filteren en verwarmen, dan is een warmtepomp voor jou waarschijnlijk een goed alternatief!

Op onze pagina over zwembadproducten lees je iets meer over andere mogelijkheden op vlak van verwarming of zwembadpompen. Heb je liever advies op maat? Dan kan je steeds terecht bij een professionele zwembadbouwer! Die zal jou met plezier helpen om de beste oplossing te vinden.

Kom in contact met een zwembadbouwer