Zwembadstofzuigers

Zwembadonderhoud, het kan een behoorlijke klus lijken. Plots ligt je zwembad vol met bladeren, krijgt je water een groenachtige schijn en weet je niet waar eerst te beginnen om alles weer schoon te krijgen. Moet je dat nu echt allemaal handmatig gaan reinigen? Helemaal niet! Er bestaan vandaag de dag top-notch zwembadstofzuigers- en zwembadrobots die deze klus een heel stuk eenvoudiger maken. In dit artikel lees je alles over hun werking en wanneer je ze best gebruikt.

Wat zijn zwembadstofzuigers?

Zwembadstofzuigers zijn – heel simpel gezegd – toestellen die ontworpen zijn om het vuil in je zwembad op te zuigen. Een beetje zoals je gewone stofzuiger dus, maar dan voor je zwembad. Er bestaan verschillende soorten, net zoals er verschillende soorten zwembaden zijn. elk met hun eigen werking en voordelen, iets waar we later wat dieper op zullen ingaan, maar alle types hebben hetzelfde doel: je zwembad pico bello in orde schoonmaken. 

Dolphin Active Deluxe

Waarom heb je een zwembadrobot nodig?

Investeren in een zwembadstofzuiger heeft drie heel belangrijke voordelen: 

  • De taak van het zwembadonderhoud wordt een pak gemakkelijker! Ze doen het werk in principe grotendeels voor jou, waardoor het sneller gaat en je er minder tijd en moeite moet insteken.
  • Ze helpen je om je zwembad schoon te houden, waardoor je geen vuil, groen of troebel water meer ervaart. In plaats daarvan krijg je een schone en veilige omgeving om in te zwemmen! Ook zorgt de robot voor een betere vermenging van je water en desinfectiemiddelen zoals chloor, wat helpt om dode zones bij je waterflow te voorkomen.
  • Doordat stofzuigers helpen om de opbouw van vuil en algen te verminderen, kunnen ze ook helpen om de levensduur van je zwembad en apparatuur te verlengen. Enkel voordelen dus! Een zwembad kopen zonder een zwembadrobot doe je dus beter niet.

Hoe vaak en wanneer gebruik je het best een zwembadstofzuiger?

De frequentie waarmee je een zwembadstofzuiger gebruikt, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je zwembad, je omgeving en hoeveel mensen er in je zwembad zwemmen. Maar een goeie rule of thumb? Probeer minstens wekelijks je stofzuiger te nemen om je zwembad te reinigen of contacteer een zwembadbouwer voor dit onderhoud. 

Naast regelmatig onderhoud raden we je ook aan om op volgende momenten te stofzuigen:

  • Voorjaarsreiniging: tijdens de winter kunnen er een heleboel bladeren en vuil in het water terechtkomen, waardoor het niet echt gebruiksklaar meer is. De oplossing? Een grondige voorjaarsreiniging met je stofzuiger zodat je zwembad er weer pico bello in orde uitziet. Afhankelijk van welk toestel je hebt, is dit mogelijk vanaf een watertemperatuur van 6-13°C.
  • Na een zware storm: jammer genoeg durft het weer je soms weleens parten te spelen als zwembadeigenaar. Is er net een zware storm geweest? Dan kijk je best even na of er iets van vuil of puin in je water beland is. Is dat het geval? Met een goeie zwembadstofzuiger of -robot krijg je het er gemakkelijk uit.
  • Voorafgaand aan het winterseizoen: sta je op het punt om je zwembad af te sluiten voor de winter? Dan maak je het best nog eens grondig schoon. Dat helpt een wildgroei aan algen voorkomen, waardoor je winteropslag en voorjaarsreiniging een pak gemakkelijker wordt.  

Welke soorten zwembadrobots en sotfzuigers zijn er op de markt? 

Binnen de zwembadstofzuigers kan je twee hoofdtypes vinden: de handmatige en de automatische. Die laatste categorie wordt ook nog eens onderverdeeld in drukreinigers, zuigreinigers en robots.

Handmatige zwembadstofzuigers

Het grootste voordeel van een handmatige stofzuiger? De eenvoud van het apparaat. Het bestaat uit een telescopische steel, een slang en een stofzuigerkop – die je gewoon zelf handmatig kan bedienen. Door de stofzuiger over de bodem en wanden van je zwembad te bewegen, krijgt de zuigkracht van het toestel de kans om z’n werk te doen en wordt het vuil opgezogen. Dit wordt dan vervolgens in een opvangzak opgevangen of direct naar de filter van je zwembad gestuurd.

Automatische zwembadstofzuigers 

Automatische zwembadstofzuigers, daarentegen, werken zelfstandig. Concreet betekent dit dat ze je zwembad reinigen zonder dat je hier zelf iets voor hoeft te doen! Super gemakkelijk, niet? Er bestaan drie verschillende types, elk met hun eigen voordelen en werkingsmechanisme: 

  • Drukreinigers maken gebruik van waterdruk. Je sluit ze aan op de leiding rond je waterpomp en de reiniger gaat die waterdruk gegenereerd door je pomp gebruiken om het vuil op te zuigen.
  • Zuigreinigers, ook wel ‘suction cleaners’ genoemd, maken gebruik van de zuigkracht van je zwembadpomp. Ze worden aangesloten op de skimmer of speciale zuigpoort van je zwembad.
  • Robotstofzuigers zijn volledig autonome toestellen die vanzelf door je zwembad bewegen en vuil opzuigen met hun interne motor en zuigmechanisme. Een robot die voor jou als het ware het zwembad kuist dus! Wat wil je nog meer? Na het reinigen laad je ze best wel even op.

Tips voor een goed gebruik van je zwembadstofzuiger of zwembadrobot

  1. Stofzuig je je zwembad handmatig? Schakel zeker je watercirculatie in! Dit helpt om de chemische stoffen en warmte van je zwembad gelijkmatig te verdelen, waardoor het gemakkelijker wordt. Bij een robotstofzuiger, daarentegen, leg je alles best af.
  2. Maak je skimmermand leeg voordat je je stofzuiger gebruikt. Dit helpt verstoppingen voorkomen en zorgt ervoor dat je drukreiniger of zuigreiniger optimaal z’n werk kan doen. Heb je een robotstofzuiger? Dan is deze stap niet nodig.
  3. Ga niet te snel! Door je stofzuiger langzaam te bewegen, kan al het vuil grondig opgezogen worden. Daar hoef je bij een automatische robot niet over na te denken, want die kiest het tempo zelf, maar ga je te snel met een handmatige versie? Dan verspreid je eerder vuil.
  4. Controleer regelmatig je filter en maak schoon indien nodig. Dit helpt voor een goede werking!
  5. Reinig je stofzuiger na gebruik en laat hem goed drogen voor je hem opbergt. Dat verlengt de levensduur van je stofzuiger en zorgt ervoor dat deze klaar is voor een volgend gebruik. Ook wanneer je hem eventueel opbergt voor de winter neem je best even deze stappen.
  6. Heb je een spa of jacuzzi? Dan kan je ook een zwembadstofzuiger gebruiken om deze schoon te maken. Ga wel zeker na of de stofzuiger die je koopt geschikt is qua formaat of kenmerken.
  7. Wat met grote bladeren en takken? Er bestaan stofzuigermondstukken op maat om grotere delen op te kunnen zuigen. Schaf er zeker eentje aan als je dit nodig zou hebben!

De conclusie: welk type zwembadrobot kies je nu best?

Dat een zwembadstofzuiger een waardevol hulpmiddel is bij het onderhoud van je zwembad, daar bestaat geen twijfel over. Maar welk type kies je nu best? Eerlijk: dat hangt af van je wensen.

Of je nu kiest voor een handmatige of automatische stofzuiger, de toestellen zullen de taak om je zwembad schoon te maken aanzienlijk vereenvoudigen én ervoor zorgen dat je zwembad schoon, helder en veilig blijft. Een niet te missen product in je arsenaal van zwembadapparaten dus.