6 tips voor een kindvriendelijk zwembad

Een zwembad thuis is een aangename toevoeging voor het hele gezin: samen volleyballen in het water, verjaardagsfeestjes organiseren voor je zoonlief of dochter, of gewoon een barbecue met de buren waarop de kinderen van de hele buurt uitgenodigd zijn. Maar hoe maak je je zwembad veilig voor jouw kinderen? En welke voorzorgsmaatregelen neem je best? Hier vind je zes tips om je zwembad kidsproof te maken, zodat je samen met je kroost op en top van je zwembad geniet.

1. plaats een omheining

De meest effectieve manier om te voorkomen dat je kind ongezien het zwembad in tuimelt? Een goede omheining rond je zwembad plaatsen, een zwembadomheining is een onontbeerlijk zwembadproduct. Ga lokaal bij je stad of je gemeente zeker eens na wat de voorschriften of veiligheidsnormen zijn. Enkele tips om alvast rekening mee te houden:

  • Zorg ervoor dat je omheining minstens 1,20 meter hoog is en dat er geen te grote openingen zijn waar zoon- of dochterlief doorheen kan kruipen. Liefst niet groter dan 10 centimeter! 
  • Kies voor een kindveilige sluiting wanneer je het slot om je omheining plaatst. Sommige sloten kunnen gemakkelijk geopend worden, ook door kinderen, terwijl dat bij andere niet lukt.
  • Plaats de omheining voldoende ver van je zwembad en zorg ervoor dat die niet gemakkelijk te beklimmen is. Een omheining met verticale spijlen is bijvoorbeeld veiliger.
  • Je zwembad onderhouden, onderhouden, onderhouden! Check regelmatig of er niks defect is en repareer eventuele schade zo snel mogelijk om alles goed beschermd en veilig te houden. 

Nog een belangrijk punt: een omheining hoeft helemaal niet af te doen aan de esthetiek van je zwembad. Integendeel! Er bestaan de dag van vandaag een pak stijlvolle en klassevolle opties waarmee je je zwembad helemaal kidsproof maakt. Advies op maat nodig? Een professionele zwembadbouwer kan jou zeker helpen bij het kiezen van de perfecte, kindvriendelijke omgeving.

buitenzwembad zwembadtrap planten en omheining 1

2. zorg voor toezicht

Zwembadalarmen kunnen een extra laag veiligheid bieden en helpen vermijden dat je kinderen ongezien – of ongehoord – het zwembad in belanden. Een zwembadalarm werkt immers door middel van een sensor die beweging in het water detecteert. Valt er iets in het water? Dan knalt er een luid alarm door het hele huis. Zo kan je meteen reageren als er onverwachts toch iets gebeurt.

buitenzwembad met planten bomen een hek en de lucht is zichtbaar

3. leer kinderen zwemmen

Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Vaak wordt er nog altijd iets te weinig aandacht besteed aan hoe je je kind een vertrouwd en veilig gevoel kan geven in het water. Maar het is echt wel belangrijk om je kind zo snel mogelijk te leren zwemmen. En je kan hier al heel vroeg mee beginnen! Over het algemeen wordt er aangeraden om je kind tussen de 6 en 12 maanden gewend te laten worden aan water, bijvoorbeeld door samen met je zoon of dochter in een zwemband in het water te dobberen. En vanaf 5 jaar zijn ze normaal klaar om te leren zwemmen – het perfecte moment dus om hen naar de zwemles te sturen.

vader en zoon spelen in een ingebouwd zwembad in de tuin

4. of laat je kinderen een zwemvest dragen

Heb je kinderen die nog niet goed kunnen zwemmen? Of zijn ze het net aan het leren? Laat ze dan een zwemvest of zwembandjes dragen wanneer ze in de buurt van het zwembad aan het spelen zijn. Dat zal het spelplezier van je dochter of zoon niet beperken – maar geeft wel een pak gemoedsrust!

vader spelt met zijn zoon in het zwembad

5. besteed extra aandacht aan zwembadonderhoud  

Een goed onderhouden zwembad is niet alleen belangrijk voor de hygiëne, maar ook voor de veiligheid. Zorg er daarom zeker voor dat je zwembad altijd schoon en goed onderhouden is en dat er geen gevaarlijke objecten in de buurt liggen, zoals scherpe randen of losliggende tegels. 

Hier vind je alvast enkele onderhoudstips waarmee je aan de slag kan:

  • Stofzuig of reinig regelmatig je zwembad en verwijder bladeren, insecten en ander vuil met een schepnet. Zo blijft er geen onverwacht vuil of andere zaken in je zwembad hangen. Een goede zwembadrobot helpt je op weg
  • Maak je zwembadfilter en zwembadpomp regelmatig schoon 
  • Gebruik een bescherming of zwembadafdekking wanneer er niemand aan het zwemmen is
  • Laat je zwembad regelmatig checken door een professional en repareer eventuele schade meteen, zodat er geen gevaarlijke stukken of defecten voor problemen kunnen zorgen
bladeren worden uit het zwembad verwijderd met een schepnet

6. zorg altijd voor toezicht 

Een laatste tip, maar geen onbelangrijke. Zelfs wanneer je alle tips van dit lijstje perfect volgt, en je bijvoorbeeld een omheining plaatst en een zwembadalarm installeert, is het nog altijd belangrijk om je kinderen niet zonder toezicht in de buurt van je zwembad te laten. Want laat ons eerlijk zijn: niemand is vindingrijker dan dochterlief of zoonlief die iets wil. Dus hou zeker een oogje in het zeil! 

Maar laat het je ook niet tegenhouden om een zwembad te kopen of plaatsen. Zoals je al kon lezen, bestaan er tal van extra veiligheidsmaatregelen en manieren waarmee je ervoor kan zorgen dat je zwembad helemaal veilig en kidsproof wordt – dus daarover hoef je je helemaal geen zorgen te maken. Laat ze maar plezier hebben – want een zwembad? Da’s fun voor zowel jong als oud.

gezin maakt plezier in een ingebouwd zwembad in de tuin

Advies op maat? Of klaar om een zwembad te kopen?

Zwembadwijs.be brengt je graag in contact met een zwembadbouwer die jou vrijblijvend verder helpt met al jouw prangende vragen en wensen. Beantwoord enkele korte vragen via onderstaande formulier en dan matchen we jou met een professional in je buurt die helemaal bij je past.

Kom in contact met een zwembadbouwer

Similar Posts